Nadien (2010)


In 2010 speelde PA de indringende voorstelling Nadien, in het Alphense Parktheater. Aansluitende speelde PA in het weekeinde van 25 en 26 september 2010 ‘Nadien’ in het herinneringscentrum Kamp Westerbork.

 

Het verhaal
Het script is gebaseerd op een aantal zwarte bladzijden uit de plaatselijke geschiedenis: de deportatie van bijna alle Alphense joden in de Tweede Wereldoorlog. In september 1942 werden zij op transport gezet en afgevoerd naar vernietigingskampen in Polen en Duitsland. Regisseur Jan Laman laat in zijn regie en met zijn toneelbeelden alle overbodige franje weg. ,,Het verhaal gaat al ver genoeg”, vindt hij. Het spel op de planken wordt afgewisseld met live muziek.

Wat zou jij doen?
Het stuk sluit aan bij ‘Wat zou jij doen’, het lespakket dat is ontwikkeld voor Alphense scholieren. Dit laat leerlingen in het voortgezet onderwijs stilstaan bij, zoals het tegenwoordig wordt genoemd, ‘de Alphense razzia’. Alle middelbare scholen in Alphen hebben met een paar klassen de speciale schoolvoorstellingen bezocht. In menig klas kwam Kees Visschedijk, Nancy Ubert of één van de spelers vooraf een lezing geven zodat leerlingen goed voorbereid naar het (indringende) stuk konden gaan kijken.

Artistiek team
Het productieteam bestond uit de scriptschrijvers Kees Visschedijk en Nancy Ubert, productlieleider Margreet Schlüter en regisseur Jan Laman. Zij werkten vanaf eind 2008 aan het scenario en de vormgeving van deze bijzondere voorstelling. 

De cast
 

 

Muziek
Regisseur Jan Laman wilde het toneelspel graag verdieping geven met klezmermuziek. Speciaal voor Nadien is de klezmerband Nigun opgericht, een sixtet van ervaren en gedreven musici. De formatie kwam bij elkaar nadat een aantal muzikanten bij PA had aangegeven heel graag te willen meewerken aan het stuk. Van oorsprong is dit genre afkomstig uit Oost-Europa. Je kunt klezmer vertalen als ‘instrument dat zingt’. In Oost-Europa waren de klezmerorkesten vaak rondtrekkende muzikanten die op bruiloften en andere feesten speelden. Dat zie je een beetje terug in het theaterstuk ‘Nadien’. Nigun heeft maanden gewerkt om een prestatie van formaat te kunnen neerzetten. PA is zo trots op Nigun dat uiteindelijk besloten is een professionele CD op te nemen. Die CD is via deze site te koop.